Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Zrób to sam - chlebek bananowy
Prosty przepis na chlebek bananowy
Chlebek bananowy to zdrowa przekąska, która może posłużyć również jako deser lub podstawa do naszego śniadania.
SKŁADNIKI:
- 5 dojrzałych bananów
- 1 całe jajo kurze
- Szklanka mąki pszennej, w wersji bezglutenowej szklanka mąki jaglanej
- Czubata łyżka miodu
- 75g oleju kokosowego
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Roztopiony w kąpieli wodnej olej kokosowy - rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków z bananami. Dodajemy jajko, mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli himalajskiej. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Gotowe ciasto przelewamy do foremki, dekorujemy orzechami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170st. Pieczemy przez około godzinę.
SMACZNEGO!
Patrycja Zawistowska - Trener Personalny