Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Wiosenna sałatka z chipsami z jarmużu
Jarmuż - dlaczego warto go spożywać?
Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne JARMUŻU były doceniane już w starożytności.
- Skarbnica białka,
- błonnika,
- witamin (przede wszystkim C i K),
- a także soli mineralnych (głównie wapnia, potasu i sulforafanu),
- działający antynowotworowo (właśnie dzięki zawartości sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem i witaminy K),
- a także wspomagający pracę układu sercowo-naczyniowego (za sprawą potasu, który przyczynia się do drożności naczyń krwionośnych i wapnia, który odgrywa ważną rolę w pompowaniu krwi do wszystkich tkanek, wapń + potas - regulacja ciśnienia krwi, zawartość witaminy C - uszczelnienie naczyń krwionośnych, witamina K - odpowiedzialna za proces krzepnięcia krwi)
- a wszystko za sprawą tego cudownego warzywa, które jest odmianą KAPUSTY. - Ponado jest świetnym warzywem przyczyniającym się do utrzymania zdrowia naszych oczu!
*Jeżeli nie cierpisz na choroby tarczycy - wprowadź jarmuż do swojej diety czerpiąc cudowne wartości odżywcze i właściwości zdrowotne!
- Uważaj natomiast jeżeli borykasz się z problemami z tarczycą - jarmuż dostarcza wielu goitrogenów - związków, które mogą wpływać na metabolizm jodu, co prowadzi do obniżenia jego stężenia w organiźmie, a to natomiast zaburza syntezę hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu.SAŁATKA WIOSENNA Z CHIPSAMI Z JARMUŻU - 1 porcja
Składniki: - 250g jarmużu
- 1/2 batata
- 1/2 buraka
- 2 figi szuszone
- 30g pistacji bez soli
- 1 pomidor
- oliwa z oliwek - dwie łyżki
- sól, pieprz, wędzona papryka, zioła prowansalskie
- opcjonalnie (jeżeli chcesz zwiększyć zapotrzebowanie na białko) pieczone mięso lub ser feta
Przygotowanie: Obierz warzywa, buraka i batata pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i ziołami prowansalskimi. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150st. i piecz około 30 min. Jarmuż umyj i włóż do miski, zalej oliwą z oliwek i posyp wędzoną papryką i pieprzem, dobrze wymieszaj. Po upływie 20 min, dołóż do piekarnika jarmuż rozprowadzając go na blaszce z papierem do pieczenia. Pomidora i figi pokrój w drobną kostkę. Połącz ze sobą wszystkie składniki i gotowe! SMACZNEGO!