Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > WŁAŚCIWOŚCI KAPUSTY
Biała, czerwona, pekińska – bez względu na to, którą lubisz najbardziej - możesz mieć pewność, że dostarczysz swojemu organizmowi potężną dawkę składników odżywczych!
Dzięki obecności związku o nazwie sulforafan, kapusta posiada właściwości antynowotworowe. To właśnie ten związek pomaga nam w profilaktyce antynowotworowej i hamuje rozwój raka.
- Oprócz tego w kapuście białej gotowanej, surowej czy kiszonej, znajdują się inne związki o antyrakowych właściwościach, w tym przeciwutleniające witaminy C, E, karotenoidy i polifenole.
- Czerwona kapusta dzięki zawartych w niej naturalnych barwnikach posiada właściwości przeciwzapalne.
- W kapuście kryje się także spora dawka witaminy K, która odpowiada za właściwą krzepliwość krwi), kwasu foliowego oraz magnezu.
- Kiszona kapusta zawiera naturalne probiotyki, czyli szczepy bakterii wspierające układ odpornościowy i trawienny.
- Błonnik, którego dostarczamy spożywając kapustę - wpływa pozytywnie na nasze jelita i regularne wypróżnianie. Dodatkowo dieta obfitująca w błonnik zmniejsza ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób, które coraz częściej dotykają naszą cywilizację: rak, otyłość, problemy z układem krwionośnym.
Czerwona kapusta to połączenie składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. Dzięki barwnikom znajdującym się w czerwonej kapuście (antocyjany), posiada ona właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu zwalnia procesy starzenia się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. - Ponadto w czerwonej kapuście znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłe: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej witaminy A i C od białej kapusty, natomiast nieco mniej witaminy K. Ponadto znajdziemy w niej witaminę D i E, i witaminy z grupy B – B6, B12, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3 – kwas nikotynowy) oraz kwas pantotenowy, cholinę (nazywaną również witaminą B4) i betainę.
Pomysł na danie kapustne - FUCZKI - PLACKI Z KISZONEJ I CZERWONEJ KAPUSTY