Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Tarta ryżowa z wędzonym łososiem
TARTA RYŻOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM!
Tarta:
- Mąka ryżowa 300 g,
- zimne masło 120 g,
- Pół łyżeczki soli,
- 1 jajko
Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i wkładamy na 15min. do lodówki. Tortownicę posypujemy zmielonymi płatkami owsianymi i wykładamy ciasto łącznie z brzegami blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 min. Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10 min.
Farsz:
- 100g wędzonego łososia,
- 100g sera gorgonzola,
- 1 mała cukinia,
- 15 suszonych pomidorów,
- Garść rukoli,
- 1/2 cebuli,
- 3 jajka,
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, czerwona papryka. Upieczony spód posypujemy rukolą i startą na tarce cukinią. Łososia, ser cebulę i suszone pomidory kroimy na drobne kawałki, układamy na cieście. Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami połączonym z przyprawami. Pieczemy jeszcze przez 15 min. W 180 stopniach.