Delicious Box

Catering dietetyczny Wrocław
A Ustaw małą czcionkęA+ Ustaw średnią czcionkęA++ Ustaw dużą czcionkę Zmień kontrast
wybierz język: EN
Przejdź do wyszukiwarki

Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > TŁUSTY CZWARTEK 

TŁUSTY CZWARTEK
...wyjątkowy dzień w roku - tak usprawiedliwiamy swoje łakomstwo, pozwalając sobie na tłuste przysmaki. 

dietetyczne piątki na tłusty czwartek

O ile w grę wchodzi jeden - nic złego się jeszcze nie dzieje, ale ilu z nas objada się w ten dzień bez opamiętania przyjmując ogromną dawkę tłuszczy trans i cukru? 
Nie każdy może sobie na to pozwolić... dlatego znaleźliśmy rozwiązanie! :) 
To zdrowe alternatywy dla klasycznych pączków, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia! :) 

FIT PĄCZKI TWAROGOWE 

Składniki (na 8 normalnej wielkości pączków):

Sposób przygotowania:

Blendujemy jajko z twarogiem i ksylitolem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie zagniatamy ręcznie ciasto. Kroimy na osiem części, z każdej formujemy kulkę. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
UWAGA! Przed pieczeniem możesz umieścić wewnątrz pączka dowolne nadzienie, dżem, gorzką czekoladę lub budyń. Pamiętaj tylko, aby dokładnie skleić boki. 
przepis na dietetyczne domowe pączki

FIT PĄCZKI BEZ MASŁA I CUKRU

Składniki:

Przygotowanie

W dużej misce mieszamy drożdże z miodem i zostawiamy na chwilę, po czym dodajemy letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Olej kokosowy lekko podgrzewamy, by stał się płynny, po czym dodajemy do masy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól (jeśli chcemy, by pączki były zdrowsze, w zależności od upodobań dosypujemy otręby, nasiona chia, zarodki pszenne). Dodajemy jajka i startą skórkę z cytryny, po czym delikatnie wyrabiamy (na początku drewnianą łyżką, później ręcznie). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Blat, na którym będziemy lepić pączki, posypujemy mąką. Wyjmujemy ciasto z miski i kroimy je na około 10 części. Każdą delikatnie wyrabiamy (jeśli ciasto klei się do rąk, możemy posmarować dłonie olejem kokosowym), a następnie spłaszczamy i rozciągamy na grubość około 2 cm. Na środek krążków nakładamy nadzienie, mocno sklejamy i układamy na blasze do pieczenia przykrytej papierem lub układamy w foremkach do wypiekania. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut, a następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.

fit pączki przepis

SMACZNEGO!