Delicious Box

Catering dietetyczny Wrocław
A Ustaw małą czcionkęA+ Ustaw średnią czcionkęA++ Ustaw dużą czcionkę Zmień kontrast
wybierz język: EN
Przejdź do wyszukiwarki

Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ!

dietetyczna tarta cytrynowa z bezą

Tarta:

Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i wkładamy na 15min. do lodówki. Tortownicę posypujemy zmielonymi płatkami owsianymi i wykładamy ciasto łącznie z brzegami blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 min. Następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 10 min.

Krem:

Wyciskamy sok z owoców i przecedzamy przez sitko. Dodajemy skórę z cytryny, wodę, mąkę ziemniaczaną i ksylitol
i gotujemy. Masa po zagotowaniu powinna zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło mieszając. 
Po jego rozpuszczeniu dodajemy jajko i żółtka energicznie mieszając. Przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód.

Beza:

Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę wykładamy na krem i całość pieczemy jeszcze przez 20 min. w 180 stopniach.

przepis na fit tartę z bezą

Patrycja Zawistowska - Trener Personalny