Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Solić czy nie solić?
SOLIĆ CZY NIE SOLIĆ?
Biorąc pod uwagę właściwości soli możemy rozważyć jej prozdrowotny wpływ na nasze zdrowie (np. antydepresant), jak i ten, który negatywnie wpływa na organizm (np. nadciśnienie tętnicze).
W dzisiejszych czasach sól kamienna w diecie dorosłego człowieka pochodzi niemal w 40% z żywności sztucznie przetworzonej.
Sól znajduje się w wędlinach, pieczywie, nabiale, ketchupie - w produktach, które często goszczą na naszych stołach. Chlorek sodu to naturalny konserwant, który podnosi wagę produktów (tym samym i cenę). Ilość soli w produktach jest tak duża, że dla człowieka staje się niebezpieczna.
Nie wspominając o tym, że uzależnia...
dokładnie tak, jak twarde narkotyki
.
Amerykańscy naukowcy udowodnili, że sól oddziałuje na mózg w ten sam sposób co heroina, bowiem aktywuje te same komórki mózgowe, co inne używki.
Nadmiar soli w diecie
Natomiast redukcja do 3 g/dobę daje jeszcze lepsze efekty zdrowotne i powinna być długoterminowym celem każdego z nas.
5 kroków do zmniejszenia spożycia soli
- Nie dosalaj potraw – pozbądź się solniczki ze swojego stołu
- Ogranicz użycie soli podczas gotowania – zamiast soli stosuj inne naturalne przyprawy, np. zioła
- Zwróć uwagę na przyprawy jakie kupujesz - powiedz stop gotowym mieszanką przyprawowym, marynatom
- Wyeliminuj ze swojej diety żywność wysoko przetworzoną: konserwy, kiełbasy, wędzonki, fast foody
- Powiedz stop słonym przekąską typu: paluszki, orzeszki, chipsy, prażynki
Jednak musimy mieć na uwadze, że nadmiar soli w diecie szkodzi naszemu zdrowiu. Warto więc podejmować świadome wybory, zwracać uwagę na kupowane produkty i ich skład. Pamiętaj, że sól nie powinna być produktem, który uzupełnia Twoją dietę w składniki mineralne – ich powinniśmy szukać przede wszytskim w owocach, warzywach, czy produktach zbożowych.