Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Śniadania B-T!
Śniadania białkowo-tłuszczowe
Poranna porcja węglowodanów - da Ci energię na cały dzień. PRAWDA?
Owsianka, naleśniki, pieczywo "must have" porannego posiłku.
Coraz więcej osób zauważa, że to wcale nie działa w ten sposób - węglowodanowe śniadanie zamiast dać "energetycznego kopa" na kilka godzin, powoduje szybki spadek energii, zmęczenie, a chwilę później ponowny głód.
O co chodzi?
Kiedy budzisz się rano, poziom hormonu stresu - kortyzolu odpowiadający za utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy jest najwyższy. Brak podniesionej insuliny w naszym organiźmie przyczynia się do rozbicia trójglicerydów na wolne kwasy tłuszczowe w celu wykorzytsania ich jako źródło energii co korzystnie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej.
Co zatem powoduje śniadanie węglowodanowe? Podnosi glukozę we krwi i powoduje wyrzut insuliny przez trzustkę. Cofnijmy się - "Kiedy budzisz się rano, poziom kortyzolu jest najwyższy" - powstaje mieszanka wybuchowa, która blokuje spalanie tkanki tłuszczowej.
Chcesz uniknąć szybkiego uczucia głodu, spadków energii w ciągu dnia i przyczynić się do osiągania wymarzonych efektów?
JEDZ ŚNIADANIA BIAŁKOWO-TŁUSZCZOWE! Dlaczego? Białko w posiłku powoduje, że dłużej zalega on w żołądku - co daje nam uczucie sytości, kontroluje i utrzymuje stały poziom cukru we krwi.
DLA KOGO ŚNIADANIA B-T?
Czy dla wszystkich? Ten rodzaj śniadania to świetne rozwiązanie dla każdego z nas, jeżeli marzy nam się poprawa sylwetki, mamy spadki energii w ciągu dnia, chorujemy na insulinooporność, cukrzycę, hipo i hiperglikemię, żyjemy w permanentnym stresie... ALE - jeżeli zaczynająć dzień od węglowodanów czujesz się dobrze, nie masz spadków energii, jesteś zadowolony ze swojej sylwetki - nie rezygnuj z ulubionej owsianki, czy naleśników.
To nasz organizm jest odpowiedzią na to - co i jak jeść - nikt inny. Jedzmy to, co daje nam zdrowię, siłę, energię i wymarzone efekty.
LISTA PRODUKTÓW DO ŚNIADAŃ B-T
- KURZE JAJA (jajecznica, jajka na twardo, miękko, sadzone, w koszulkach, zapiekanki i muffiny jajeczne, pasty, jajka pod każdą postacią)
- OWOC AWOKADO
- RYBY I OWOCE MORZA (makrela, łosoś, halibut, śledzie, tuńczyk itd.)
- MiĘSO (cięlęcina, wołowina, drób - do chudego mięsa warto dodać olej roślinny)
- OLEJE ROŚLINNE I ZWIERZĘCE (oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej lniany, oleje z pestek i nasion, masło klarowane, smalec)
- NASIONA, ORZECHY, PESTKI (nerkowce, makadamia, laskowe, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika itd.)
- NABIAŁ PEŁNOTŁUSTY (sery, jogurty, twarogi)
- WARZYWA STRĄCZKOWE
- PIECZYWO CZYSTOZIARNISTE
Patrycja Zawistowska - Trener Personalny