Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > SEZON GRILLOWY - FASZEROWANE PIECZARKI
OTWIERAMY SEZON GRILLOWY
Majowa pogoda sprzyja grillowaniu, a jedzenie z rusztu to prawdziwa uczta. Nasuwa się jednak pytanie: czy taka uczta nie wpłynie niekorzystnie na nasze zdrowie i figurę? Do lata w końcu nie pozostało wiele czasu...
Zacznijmy od tego jak wygląda proces grillowania. Ułożone na ruszcie mięso zawiera tłuszcze, które po kilkunastu minutach nad ogniem zaczynają się wytapiać i ściekać na rozżarzony węgiel. Na skutek szybkiego spalenia tworzy związki lotne, które są dla nas szkodliwe, a podczas tego procesu osadzają się na jedzeniu. Warto więc stosować specjalne tacki lub folię aluminiową, które wytworzą fizyczną barierę dla bezpośredniego kontaktu z ogniem.
Jak i co zatem grillować?
Przede wszystkim - zwróć uwagę na czas. Nie doprowadzaj do spalenia dań lub ich mocnego odymienia.
Szkodliwy proces zachodzi na skutek przyrządzania dań zawierających w swoim składzie dużo tłuszczy - kiełbasa, karkówka, żeberka, boczek.
To co jeść?
CHUDE MIĘSO,
RYBY I OWOCE MORZA,
WARZYWA,
OWOCE.
NASZA PROPOZCYJA? FASZEROWANE PIECZARKI!
Patrycja Zawistowska - Trener Personalny