Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > POMYSŁY NA ŚNIADANIA B-T!
10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIA BIAŁKOWO - TŁUSZCZOWE!
Więcej o śniadaniach białkowo-tłuszczowych, pisaliśmy w naszym poprzednim wpisie. Teraz publikujemy kilka przykładowych przepisów na śniadania B-T.
NIEŚMIERTELNA JAJECZNICA
- jajka
- dowolne warzywa o niskim ig
- zdrowe tłuszcze: awokado, masło klarowane, olej kokosowy, oliwa z oliwek, samlec, boczek
Skomponuj własną nieśmiertelną jajecznicę! Aby uniknąć utraty właściwości odżywczych żółtek - oddziel żółtka od białek, zacznij od podduszenia ulubionych warzw, następnie zalej je białkiem jaj, a dopiero w fazie końcowej wlej na patelnie żółtka na kilka sekund nie pozwalając im ściąć się zbyt mocno!JAJKO ZAPIEKANE W AWOKADO
- jajka
- awokado
- masło klarowane
- kiełki roślinne
Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wbij do środka jaja. Zapiekaj w piekarniku. Po upieczeniu na wierzch połóż kiełki roślinne i odrobinę masła klarowanego.SZAKSZUKA - JAJO SADZONE NA WARZYWACH
- jajka
- boczek
- olej kokosowy
- pomidory
- cebula
- przyprawy: czosnek, słodka papryka, mielony kumin, szczypta soli, papryczka chilii
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Paprykę i boczek pokrój w drobną kostkę. Czosnek wyciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, zeszklij cebulę, dodaj boczek, paprykę i czosnek. Dodaj pomidory, duś do odparowania wody, następnie przypraw i na powstały sos wbij jajka. Duś pod przykryciem do momentu kiedy jaja się zetną. Podawaj ze szczypiorkiem, dymką lub świeżą bazylią.OMLET Z WARZYWAMI
- warzywa, np. pomidor, papryka, cebula, szpinak
- jajka
- mleko roślinne
- olej kokosowy do smażenia
Warzywa pokrój w drobną kostkę. Jaja ubij z łyżką mleka roślinnego. Na patelni rozpuść olej kokosowy. Na rozgrzany olej wlej mieszankę jajek z warzywami. Pozostaw na małym ogniu około 2 minut, następnie duś pod przykryciem, aż jajka się zetną.PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI I TWAROGU Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM
- wędzona makrela 50g
- twaróg półtłusty 30g
- posiekana dymka, pietruszka
- prażone ziarna słonecznika 15g
Makrelę rozdrabniamy widelcem, łączymy z twarogiem, posiekaną dymką i pietruszką. Pastę podajemy z prażonymi ziarnami słonecznika.ŁOSOŚ ZAPIEKANY Z AWOKADO
- filet z łososia
- awokado
- masło klarowane
Awokado pokrój w plastry. Filety z łososia przypraw pieprzem cytrynowym. Wszystko upiecz w piekarniku. Podawaj z łyżeczką masła klarowanego.SAŁATKA CAPRESE Z KURCZAKIEM
- pierś z kurczaka
- rukola
- pomidory malinowe
- mozzarella
- awokado
- ocet balsamiczny
- orzechy piniowe
- olej kokosowy
Kurczaka pokrój w drobne kawałeczki, przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż na kokosowym.
Warzywa i ser pokrój w plastry. Na talerzu rozłóż rukolę i kolejno układaj: kurczaka, pomidora, ser i awokado. Całość oprusz orzeszkami pini i polej odrobiną octu balsamicznego.PLACUSZKI TWAROGOWE
-120g półtłustego twarogu,
-30g wiórków kokosowych,
-1 jajko, 25ml mleka,
-opcjonalne izolat białka serwatkowego w ulubionym smaku
Zblenduj składniki ze sobą, z powstałej masy uformuj placmi o grubości 2cm, podsmaż na oleju kokosowym z dwóch stron!TATAR
- zmielone mięso z polędwicy wołowej, udźca lub rostbef
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- żółtko
- drobno posiekany ogórek kiszony i cebula
Zmielone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z oliwą z oliwek i formujemy kulkę. Placami tworzymy wgłębienie gdzie umieszczamy żółtko jaja. Podajemy z drobno posiekaną cebulą i ogórkiem kiszonym.KOKOSOWY PUDDING CHIA
- 100ml mleczka kokosowego
- 25ml mleka roślinnego
- 1 czubata łyżka nasion chia
- laska wanilii
- do posypania: garść ulubionych pestek lub orzechów
Wszystkie składniki ubijać ze sobą przez około 3 minuty. Przelać do naczynia. Przed podaniem przechowywać w lodówce minimum 3h.SMACZNEGO!
Patrycja Zawistowska - Trener Personalny