Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Ostropest plamisty
Ostropest plamisty - właściwości
Właściwości lecznicze i zdrowotne wielu roślin występujących w poszczególnych częściach świata są doskonale znane od całych wieków. Dawniej, kiedy nie istniała jeszcze medycyna na tak wysokim poziomie jak dziś, to właśnie naturalne rośliny służyły ludziom za lekarstwa. Dziś nasza wiedza na ich temat jeszcze bardziej się powiększa, dzięki czemu możemy pełniej korzystać z ich dobrodziejstw.
Przykładem rośliny, która może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest ostropest plamisty. Występuje on naturalnie w regionach śródziemnomorskich oraz w Azji. Jego wygląd jest bardzo charakterystyczny, posiada powiem na liściach niewielkie białe plamki. Legenda głosi, że są one pozostałością mleka świętej Marii, która karmiła dzieciątko Jezus. Z tego powodu ostropest plamisty znany jest również jako oset św. Marii. Roślina była znana i ceniona już w czasach starożytnych. W regionach swojego występowania od zawsze stanowi ważny element tradycyjnej medycyny.
Poznane jak dotąd właściwości ostropestu wskazują, że roślina ta na wiele sposobów pomaga w sprawnym funkcjonowaniu naszego organizmu. Przede wszystkim doskonale wpływa na naszą wątrobę. Przyśpiesza regenerację jej komórek. Wpływa również na produkcję w naszym organizmie glutationu, który odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Pomaga w usuwaniu z organizmu różnych toksyn i alkoholu. Zmniejsza również ryzyko występowania chorób nowotworowych, skutecznie usuwając z organizmu wolne rodniki. Roślina doskonale wpływa też na ogólną odporność organizmu.
Ostropest plamisty może być doskonałym dodatkiem do diety dla każdego z nas. Szczególnie powinny się nim zainteresować osoby cierpiące na choroby wątroby czy zażywające leki, które są dodatkowym obciążeniem dla tego organu. Jest to również godny polecenia suplement diety dla osób, które lubią tłuste i ciężkostrawne potrawy. Ostropest plamisty doskonale wpływa na różne procesy w naszym organizmie, warto zatem zainteresować się w nim w każdym przypadku. Nasiona rośliny są powszechnie dostępne na rynku. Z powodzeniem można je dodawać do wielu dań, polepszając nie tylko ich właściwości odżywcze, ale również walory smakowe.