Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Konfitury bez cukru
Jak zrobić konfitury bez cukru?
Owoce dostępne są przez cały rok, jednak w sezonie letnim jest ich najwięcej, są najbardziej kolorowe i najbardziej przez nas lubiane. Najchętniej sięgalibyśmy po nie garściami, gdyż pojawiają się tylko na chwilę i zaraz znikają.
Chcą cieszyć się nimi trochę dłużej - świetnym pomysłem okazuje się przyrządzenie dżemu lub konfitury!
Podajemy przepis na konfiturę - malinową, truskawkową, borówkową - BEZ CUKRU!
Przygotuj:
- 750g owoców: truskawki, maliny lub borówki
- szklankę wody
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 3 łyźki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Wypłucz i oczyść owoce
- Erytrytol rozpuść w wodzie
- Wrzuć owoce i gotuj przez 1h
- Łyżką zdejmij pianę, która powstała w trakcie gotowania
- Dodaj miód i sok z cytryny
- Do wyparzonych, suchych słoików przelej osobno sok - idealnie sprawdzi się zimą, osobno umieść owoce.
- Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem na 15 minut.
SMACZNEGO
Patrycja Zawistowska - Trener Personalny