Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Kokosowy tort z borówkami
Przepis na tort kokosowy z borówkami
Torty kojarzą Ci się z ciężkimi, tłustymi kremami i dużą ilością cukru? Zaraz ta opinia ulegnie zmianie. Wypróbuj nasz przepis na dietetyczny tort. Teraz możesz świętować każdą uroczystość, bez rozliczania się z kalorii.
BISZKOPT
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 6 jajek
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
KREM
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki miodu
- 250g borówek
POLEWA
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
Biszkopt
Wymieszaj w misce suche składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon. W drugim naczyniu ubij jajka z ksylitolem. Dodaj olej kokosowy i mleko, jeszcze chwilę mieszając. Połącz ze sobą suche i mokre składniki, dokładnie wymieszaj i przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz godzinę w 160 stopniach.
Krem
Serek zmiksuj z miodem i borówkami. Gotowy biszkopt przekrój na pół i wyłóż 1/2 kremu. Pozostalą cześcią kremu pokryj tort z zewnątrz. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym. Polej torta z wierzchu i ozdób borówkami.
SMACZNEGO!
Patrycja Zawistowska - Trener Personalny