Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Jak obniżyć indeks glikemiczny ziemniaków?
Jak obniżyć indeks glikemiczny ziemniaków?
- Ziemniaki - zródło niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy C, magnezu i potasu - regulującego ciśnienie we krwi!
Białe ziemniaki - gotowane, pieczone, puree mają dość wysoki indeks glikemiczny. Wysoki IG produktów, przyczynia się do szybkiego wzrostu cukru we krwi, powodując duży wyrzut insuliny - co nie służy nikomu.
Jesteśmy w stanie obniżyć IG ziemniaków, dzięki czemu nie musimy eliminować ich ze swojej diety.
SPOSOBY NA OBNIŻENIE IG ZIEMNIAKÓW:
Ugotowane ziemniaki ostudź w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 24h. Ziemniaki odgrzej przed podaniem i ciesz się niższym indeksem glikemicznym! Jak to możliwe? Niska temperatura przekształci szybko trawioną skrobię w skrobię bardziej "oporną" czyli taką, która wolniej ulegnie rozkładowi w naszym organizmie. Tak samo postępuj z ziemniakami pieczonymi. Zmniejszysz w ten sposób poziom cukru nawet o 25%. Proces chłodzenia pozwala odwrócić skutki tysięcy lat hodowli, które doprowadziły do przemiany niskoglikemicznej bulwy w warzywo prowadzące do otyłości, cukrzycy typu i chorób sercowo naczyniowych.
Propozycja dań: sałatka ziemniaczana: nicejska, niemiecka, amerykańska.Komponuj dania uwzględniając produkty spowalniające trwanie. Możesz obniżyć wzrost poziomu cukru we krwi, dodając do ziemniaków zdrowy tłuszcz, białko i błonnik. Propozycja? Połącz ziemniaki z tłuszczem roślinnym np. oliwą z oliwek i podaj w towarzystwie piersi z indyka i dużej ilości surówki. Takie połączenie spowoduje, że rekacja glikemiczna organizmu nie będzie taka gwałtowna!
Ocet spowalnia proces trawienia. Frytki z piekarnika? Jak najbardziej! Pokrojone w paseczki ziemniaki skrop octem, co jeszcze bardziej spowolni działanie enzymów trawiennych!
Korzystaj z sezonu na młode ziemniaki - mają niższy indeks glikemiczny niż stare!
Nie przesadź z obróbką kulinarną! Mocno rozdrobnione czy rozgotowane ziemniaki - mają wyższy indeks glikemiczny!