Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > JAGLANY JABŁECZNIK
Przepis na jaglany jabłecznik
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 4 szklanki mleka roślinnego,
- 1,5kg jabłek,
- 1/2 szklanka słodzidła - u mnie miodu,
- 1/2 mielonego cynamonu,
- 1/2 szklanki nasion chia,
- Garść suszonej żurawiny i płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę podpraż na suchej patelni. Mleko zagotuj i dodaj kaszę jaglaną. Gotuj na małym ogniu do momentu, w którym kasza wchłonie mleko i zrobi się gęsta masa. W tym czasie zetrzyj jabłka na grubych oczkach, wymieszaj z cynamonem i nasionami chia. Kaszę wymieszaj z miodem. Blaszkę wysmaruj olejem kokosowym i nałóż 2/3 masy. Następnie nałóż starte jabłka, pozostałą kaszę i znowu jabłka. Całość piecz w 180 stopniach przez 35 min. Opcjonalnie możesz polać ciasto z wierzchu budyniem. Do ozdoby użyłam płatków migdałów i suszonej żurawiny.