Delicious Box

Catering dietetyczny Wrocław
A Ustaw małą czcionkęA+ Ustaw średnią czcionkęA++ Ustaw dużą czcionkę Zmień kontrast
wybierz język: EN
Przejdź do wyszukiwarki

Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Insulinooporność - prosta droga do cukrzycy...

Insulinooporność - prosta droga do cukrzycy... 

RATUNEK? WŁĄCZ ODPOWIEDNIO ZBILANSOWANĄ DIETĘ!

insulinooporność na czym polega

Aktualnie coraz więcej osób ma problemy z prawidłowym funkcjonowaniem gospodarki cukrowo-insulinowej. Bagatelizowanie tego rodzaju zaburzeń jest związane z rozwinięciem się cukrzycy typu 2. Warto więc podjąć odpowiednie kroki i zapobiec rozwojowi tego schorzenia. Najistotniejszym czynnikiem będzie tu odpowiednia dieta.

Insulina w naszym organiźmie

Aby zrozumieć INSULINOOPORNOŚĆ, należy zapoznać się z rolą jaką pełni insulina w naszym organiźmie. Insulina to hormon odpowiadający za metabolizm cukrów. Wytwarzana przez nasze komórki energia, może powstać tylko przy pomocy cukru prostego - glukozy. Zatem spożywając posiłek, doprowadzamy do tego, że szereg enzymów trawi pokarm i przetwarza złożone związki w prostsze - właśnie w glukozę. Glukoza bez obecności insuliny - nie zostanie dostarczona do komórek, dlatego jest obecność jest tak niezbędna. 
Proces jest prosty - do momentu, w którym ten mechanizm nie zaczyna szwankować, a nasz organizm przestaje prawidłowo gospodarować glukozą. 

Wyobraźmy sobie, że insulina pełni rolę klucza otwierającego drzwi glukozie. Co się dzieje jeżeli tkanki przestają być wrażliwe na insulinę? Przestaje ona pełnić swoją kluczową rolę, powodując, że glukoza nie jest odpowiednio wykorzystywana przez komórki w celu produkcji energii. Powoduje to wzrost cukru we krwi, a w odpowiedzi trzustka produkuje jeszcze więcej insuliny, aby temu zapobiec. Organizm utrzymuje nieprawidłowy poziom glukozy we krwi.

Co dalej? Brak odpowiedniej kontroli może doprowadzić do stanu przedcukrzycowego, a to do cukrzycy typu 2. W pewnym momencie trzustka nie będzie w stanie wyprodukować takiej ilości insuliny, która pozwoli nam utrzymać prawidłową ilość glukozy we krwi. 

Właściwa diagnoza - stanowi klucz do dobrania właściwej diety

Badania jakie można wykonać w celu oceny gospodarki cukrowej i insulinowej, to poziom glukozy i insuliny na czczo.
Poziom glukozy na czczo powinien wynosić do 100 mg/dl (<5,6 mmol/l). Jeżeli poziom glukozy na czczo kształtuje się pomiędzy 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l), mówimy o nieprawidłowej tolerancji glukozy. Jeżeli w 2 oznaczeniach poziom glukozy na czczo przekroczy 126 mg/dl, mówimy o cukrzycy.
Poziom insuliny na czczo natomiast powinien być jednocyfrowy mimo, że normy laboratoryjne mieszczą się  w zakresie 6-25 mU/l. Jeżeli insulina na czczo wynosi 10 i więcej mU/l, wskazuje to na występowanie problemu z insulinoopornością. Czasem jednak zdarza się, że insulina na czczo jest jednocyfrowa, ale występuje za duży jej wyrzut po obciążeniu glukozą i także jest to zjawisko nieprawidłowe. Dlatego badanie glukozy i insuliny na czczo nie daje nam całościowego poglądu na to, jak wygląda gospodarka cukrowa - warto więc wykonać doustny test tolerancji glukozy.

Tym, kórzy cierpią na inuslinooporoność lub cukrzycę typu 2 - spieszymy na ratunek!
Mamy dla Was dobrą informację!
ODPOWIEDNIA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA, ZBILANSOWANA DIETA I SUPLEMENTACJA - SĄ W STANIE ZATRZYMAĆ INSULINOOPORNOŚĆ. 
Czy możemy Ci w tym pomóc? Odpowiedź brzmi: TAK. 
Składając zamówienie - wybierz DIĘTĘ INDIVIDUAL

dieta z dowozem dla cukrzyków wrocław

Najważniejszym celem diety przy insulinooporności jest ustabilizowanie stężenia glukozy i insuliny we krwi, tak, aby zapobiegać ich gwałtownym spadkom i wzrostom.

Dieta przy tego typie zaburzeniach opiera się na zmniejszeniu podaży węglowodanów. Bazujemy na węglowodanach złożonych o niskim indeksie glikemicznym. Dieta wbozgacona jest w dużą ilość błonnika, eliminuje cukry proste, jako źródło węglowodanów wykorzystuje pełnoziarnoste produkty zbożowe. W jadłospisie dominują tłuszcze roślinne, a białko uzupełniane jest z ryb, owoców morza i chudego mięsa. 

A następnie skontaktuj się z naszym doradcom żywieniowym, w celu spersonalizowania diety.

dietetyk wrocław

Źródło: https://www.ajwendieta.pl/

Patrycja Zawistowska - Trener Personalny