Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > GRANOLA - ZRÓB TO SAM!
Granola - zrób to sam
Na rynku pojawia się coraz większa dostępność produktów oznaczonych „eko”, „bio”, „light”, „fit”. Zwiększa się również nasza świadomość związana ze zdrowym odżywianiem. Staramy się wybierać lepiej - ale czy jesteśmy pewni, że nasze wybory są słuszne? Czy produkty znajdujące się na półce fit - rzeczywiście okażą się lepszym rozwiązaniem?
Przede wszystkim - nie dajmy się oszukać! Zanim zdecydujemy się na zakup jakiegoś produktu, dokładnie przeanalizujmy skład.
Produkty na pozór niby zdrowsze, często w swoim składzie zawierają sztuczne dodatki do żywności i cukier pod każdą możliwą postacią.
GRANOLA - prezentowana jako produkt zdrowy.
Tak, pod warunkiem, że... przygotujesz ją samodzielnie w domu.
Mimo, że producent zapewnia Cię, że produkt jest naturalny, organiczny, w składzie widnieje: sól, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz roślinny utwardzony i słód jęczmienny.
PRZEPIS NA DOMOWĄ GRANOLĘ:
SKŁADNIKI:
- Szklanka kaszy gryczanej niepalonej,
- Szklanka płatków jęczmiennych lub owsianych,
- Garść chipsów z bananów suszonych,
- Pół szklanki owoców suszonych: żurawina, morele, śliwki
- Szklanka orzechów: nerkowce, migdały,
- Garść pestek dyni,
- 3 łyżki karobu lub gorzkiego kakao
- 4 łyżki płynnego miodu.
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki mielimy w malakserze około 12 sekund. Następnie masę wykładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Granole możemy podawać z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Mój ulubiony zestaw to połączenie granoli z mlekiem migdałowym.