Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Domowe lody figowe
Domowe lody figowe
Sezon na LODY uważamy za ROZPOCZĘTY!
Dobre lody powinny zawierać tylko cztery składniki:
PRAWDZIWE MLEKO, ŚMIETANĘ, JAJA I ZDROWY ZAMIENNIK CUKRU.
*Jedyne dostępne na rynku lody o takim składzie to Haagen-Dazs - kosztujące fortunę.
Co natomiast dają nam pozostali producenci?
ODTWORZONE, ODTŁUSZCZONE MLEKO - proszek powstały po odparowaniu wody z mleka, EMULGATORY, SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY i STABILIZATORY!ROZWIĄZANIE? Przygotuj lody sam!
Przepis na lody figowe - wersja domowa
Składniki:- 250ml mleczka kokosowego
- 12 suszonych fig
- sok z 1 limonki
- 50g prażonych orzechów pekan
- 4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Schłodzone mleczko kokosowe ubij z sokiem z limonki. Namoczone przez noc figi zblenduj z syropem klonowym. Dodaj do mleczka razem z posiekanymi orzechami pekan. Masę przełóż do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika. Po 15 minutach mieszamy i odstawiamy dalej do mrożenia. Powtarzamy mieszanie jeszcze czterokrotnie co 15 minut.
Patrycja Zawistowska - Trener Personalny