Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Domowa granola a wraz z nią pudding chia!
Kolejne propozycje od nas na zdrowe śniadanie lub smaczną przekąskę. Dołącz do swojej codziennej diety, nie pożałujesz!
Domowa granola
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1/4 szklanki nasion chia,
- 1/4 ziaren słoneccznika,
- garść pistacji,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka karobu,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
1/2 suchych składników zblenduj w malakserze, wymieszaj z pozostałą częścią i zalej mlekiem i płynnym miodem. Powstałą masę wyłóż na papierze do pieczenia, formując płaską warstwę. Piecz 20min. w 160 stopniach.
Pudding chia:
- pół kubka jogurtu naturalnego,
- 1/3 szklanki mleka roślinnego,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- garść płatków migdałów,
- sezonowe owoce
Przygotowanie:
Jogurt, mleko, nasiona chia i syrop klonowy zblenduj. Na dno kubka wsyp przygotowaną granolę, zalej puddingiem chia i ozdób płatkami migdałów wraz z sezonowymi owocami. Włóż do lodówki na minimum 4h, a najlepiej na całą noc.