Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > DYNIOWY JAGIELNIK
DYNIOWY JAGIELNIK
SKŁADNIKI: (blacha o średnicy 24cm)
- 1 średniej wielkości dynia,
- Szklanka kaszy jaglanej,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki ksylitolu,
- 300ml jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- Sok z połowy pomarańczy,
- Szklanka mąki jaglanej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200g orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię, podpraż przez 3 minuty, przepłukaj i zalej wrzątkiem 3cm ponad powierzchnię. Gotuj 20 dolewając na bieżąco wody jeżeli jest taka potrzeba. Ugotowaną kaszę zblenduj z jajkami, ksylitolem, jogurtem i olejem kokosowym. Dynię zetrzyj na grubych oczkach i dodaj wraz z mąką i proszkiem do pieczenia do powstałej masy. Dokładnie wymieszaj. Masę przelej do formy i posyp orzechami włoskimi. Piecz w 180 stopniach przez 90 minut.