Delicious Box

Catering dietetyczny Wrocław
A Ustaw małą czcionkęA+ Ustaw średnią czcionkęA++ Ustaw dużą czcionkę Zmień kontrast
wybierz język: EN
Przejdź do wyszukiwarki

Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > DLACZEGO WARTO OGRANICZYĆ CUKIER?

Życie bez białego narkotyku - podejmin wyzwanie!

Nie potrafisz obojętnie minąć talerza, na którym leży czekoladka, wafelek, ciastko? 
Po prostu nie możesz ich tam zostawić, bo wydaje Ci się, że po nich poczujesz się lepiej? 

Zapoznaj się zatem z poniższym artykułem, który przedstawi Ci ogrom negatywnych zmian, które cukier wywołuje w Twoim organizmie.

jak ograniczyć cukier w codziennej diecie 

CUKIER... przetworzony, przerobiony tysiąckrotnie przez maszyny, stał się już tylko produktem, który tylko i wyłącznie szkodzi. I jest wszędzie. Nie tylko w torebce, nie tylko jako białe kostki, ale również tam, gdzie  się biedny człowiek wcale nie spodziewa. W jogurtach, chlebie, bułkach, makaronach, sokach, dżemach, kiełbasach, alkoholu i naturalnie we wszystkich fast – foodach. Nie mówiąc o lekach, syropach i suplementach diety. I to nie tylko jako cukier, ale i jego dziwne pochodne. Nieraz trudno je jako cukier rozpoznać i o to chodzi (cukier glukozowy, cukier mleczny, cukier fruktozowy i wiele, wiele innych). 

1. Cukier to pusta wydmuszka - pełna kalorii, nadmiarowa energia, której organizm nie potrzebuje aż tyle, a nadmiar, którego nie jest w stanie spożytkować odkłada w postaci tkanki tłuszczowej.

2. Cukier burzy wewnętrzną równowagę chemiczną organizmu zaburzając wchłanianie ważnych pierwiastków! 
Zmniejsza ilość miedzi, chromu, potasu i wpania przyczyniając się do osteoporozy! 

3. Cukier osłabia funkcjonowanie serca i przyczynia się do jego chorób, ponieważ zaburza przyswajanie magnezu i potasu, które są niezbędne do jego funjcjonowania.

4. Cukier prowadzi do otyłości, a co za tym idzie do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak wysokie ciśnienie, cukrzyca, insulinooporność i nowotwory.

5. Trzustka, zmuszona do nadmiernego wydzielania insuliny staje się przeciążona i niezdrowo powiększona, to samo dzieje się z wątrobą.

6. Cukier zakwasza organizm. Kiedy tkanki są zakwaszone, zakłócona jest  równowaga kwasowo-zasadowa i cialo czerpie z zapasów minerałów, które zgromadziło.

7. Cukier psuje zęby.

8. Cukier osłabia odporność. Im więcej cukru jesz, tym mniejszą zdolność obrony mają twoi żołnierze, czyli białe ciałka krwi.

9. Cukier odżywia guzy i pasożyty wewnątrz ciała. Stanowi pokarm dla  guzów złośliwych. Potrzebują go do wzrostu. Niektórzy naukowcy uważają, że cukier jest głównym pokarmem dla komórek rakowych.

10. Cukier uzależnia! Kiedy wpadniesz w pułapkę cukrową, nigdy nie masz dosyć. 

11. Cukier nie zawiera błonnika, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania jelit – jego nadmiar powoduje zaparcia. 

12. Cukier niekorzystnie wpływa na cerę, pogarszając jej stan.

13. Cukier nas postarza! Nic tak nie przyspiesza starzenia jak cukier!

CUKROWY DETOKS!


cukrowy detoks

Jak zacząć? 
Czytaj listy składników produktów, które kupujesz. Zdziwisz się, ile cukru może być  na przykład w kiełbasie.
Gotuj w domu. Nie kupuj gotowych produktów i  żadnych fastfoodów. 
Zrezygnuj z cukru, który jest widoczny na pierwszy rzut oka.
Żadnych dżemow, żadnego miodu, żadnych kupnych słodyczy, żadnego cukru w herbacie i kawie, żadnej lemoniady, żadnych soków ze sklepu.

Zmieni się Twój smak, słodycze ze sklepu będą dla ciebie po prostu za słodkie. Nie będziesz podjadać między posiłkami.  Poczujesz się nowo narodzonym człowiekiem.

A CIAŁO? BĘDZIE CI WDZIĘCZNE I NA PEWNO TO POKAŻE!

Wyrównasz ciśnienie, wpływniesz na normalizację poziomu cukru we krwi, cholesterolu, poprawisz wygląd skóry, spadnie Twoja masa ciała i poprawi się jego jakość!

Patrycja Zawistowska - Trener Personalny