Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > Czym zastąpić cukier?
Czym zastąpić cukier?
"Cukier krzepi" głosiło słynne przedwojenne hasło. Dziś wiemy już, że to nieprawda. Zbyt duża ilość cukru w diecie przyczynia się do wielu chorób, szczególny wpływ ma na pracę układu krążenia. Przyczynia się również do nadwagi i otyłości. Czy chcąc być zdrowym musisz całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku? Nie. Wielu z nas słowo dieta kojarzy się z listą wyrzeczeń, odmawianiem sobie tego na co mamy ochotę, rezygnacją z ulubionych produktów na koszt monotonnego, jałowego jedzenia i wprowadzeniem sztywnych ram. Na rynku są dostępne zamienniki cukru, które możemy włączyć do diety, nie obawiając się o zdrowie. Decydując się na naszą gotową dietę pudełkową, zapewniamy smaczne i zdrowe dania, bez rezygnacji z deserów.
Czym zatem słodzić?
Zamiast cukru wybierz: stewię, ksylitol, erytrytol, syrop klonowy, syrop daktylowy, miód, lub melasę. Wykorzystuj owoce do słodzenia, tu świetnie sprawdzą się banany, ananas czy suszone owoce.
www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/czym-zastapic-cukier-lista-zdrowych-zamiennikow-cukru_43683.html
Sernik chia na czekoladowym spodzie z owocami! :)
Spód:
- 10 sucharków
- gorzka czekolada
- mleko migdałowe 50ml
(Sucharki skruszyć w blenderze, czekoladę rozpuścić w rondelku dolewając mleka, połączyć z sucharkami i wyłożyć spod tortownicy lub blaszki)
Masa:
- puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka żelatyny / agar agar
- 3 łyżki nasion chia
- 50g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub laska wanilii
(Mleczko podgrzewamy, dodajemy żelatynę i nasiona chia, miksujemy. Odstawiamy masę do przestygnięcia. Następnie dodajemy odżywkę białkową lub laskę wanilii ponownie blendując. Wylewamy na czekoladowy spod i wstawiamy do lodówki na minimum 1h. Na koniec dodajemy sezonowe owoce).
SMACZNEGO!
Patrycja Zawistowska - Trener Personalny