Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > CZERWONE RISOTTO
CZERWONE RISOTTO Z PIETRUSZKĄ I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
- Dwie szklanki ryżu do risotto,
- 1 szklanka czerwonego wina,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- 300g pieczarek,
- Natka pietruszki,
- 1 cebula,
- łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki przyprawy do risotto
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę poszatkuj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj ryż i smaż jeszcze przez chwilę do momentu, w którym zacznie zmieniać swój kolor na bardziej przejrzysty. Dolej szklankę wina i poczekaj aż ryż wchłonie całość. Następnie dolej szklankę bulionu, jak się wchłonie dodaj kolejną itd. Pieczarki podsmaż na osobnej patelni. Dodaj do ryżu z ostatnią szklanka bulionu. Gotuj do momentu, w którym ryż będzie al dente. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Podawaj z ogórkiem kiszonym.