Znajdujesz się w: Strona główna > Blog > CZEKOLADOWE CIASTO POMARAŃCZOWE
Czekoladowe ciasto pomarańczowe
Lubicie słodkie przekąski?! My również! - dlatego przygotowaliśmy dla Was zdrową, mniej kaloryczną alternatywę!
SKŁADNIKI:
- 2 nieduże pomarańcze
+ skórka z jednej pomarańczy, - 200g zmielonych migdałów,
- 50g karobu lub gorzkiego kakao,
- 6 jajek,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 200g ksylitolu.
Pomarańcze zalej wrzątkiem, następnie włóż bez obierania do garnka, zalej wodą i gotuj przez 2h na małym ogniu. Wystudź owoce i zetrzyj skórkę na tarce, a kawałki pomarańczy pokrój w drobną kostkę. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko ze sobą do momentu połączenia w jednolitą masę. Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut. Podawaj
po wystudzeniu.
Patrycja Zawistowska - Trener Personalny